Sobre l’esclerosi múltiple

L’esclerosi múltiple és una malaltia del sistema nerviós central que afecta el cervell i la medul·la espinal. Les fibres nervioses estan envoltades i protegides per la mielina, una substància composta per proteïnes i greixos, que facilita la conducció dels impulsos nerviosos. Si la mielina és destruïda o malmesa presenta cicatrius (esclerosi), l’habilitat dels nervis per conduir els senyals des de i al cervell, s’interromp i aquest fet produeix l’aparició dels símptomes de la malaltia.

Segons estudis epidemiològics la prevalència de la malaltia a Espanya és de 65 casos per cada 100.000 habitants. Es declara en persones joves de 20 a 40 anys, afectant bàsicament a dones en una proporció de tres a un.

Transmisió rápida de l’estímul nerviòs

Gràfic transmisió ràpida

Transmisió lenta de l’estímul nerviòs

Gràfic transmisió lenta

Actualment no existeix un tractament curatiu de la malaltia, els interferons disminueixen la intensitat i freqüència dels brots. Tots els estudis actuals van dirigits a frenar l’atac del sistema immunològic contra la mielina. Pel que podem afirmar que el panorama terapèutic és força esperançador.